DUGONG

Dugongs, ook wel bekend als "zeekoeien" zijn normaal gesproken te vinden in warm water en op een diepte van ongeveer 10 meter,
hoewel ze af en toe duiken tot een diepte van 39 meter om te eten.
Ze bevinden zich rond de kust met grote aantallen in brede, ondiepe en beschermde wateren en baaien,
van Oost Afrika tot Australië en inclusief de Rode Zee, Indische Oceaan en de Stille Oceaan.
De plaatsen in Egypte zijn Quseir en Marsa Alam.


Dugong



LENGTE & GEWICHT

De lengte van een volwassene is zelden meer dan 3 meter. Een individu van deze grootte weegt ongeveer 420kg. Een volwassene weegt vaak meer dan 250 kg en minder dan 900kg. De grootste dugong ooit was 4,06 meter en woog 1016 kg en was gespot aan de kust van west India. Vrouwtjes zijn meestal groter dan mannetjes.


WAT EET DE DUGONG?

Dugongs grazen op zeegrassen en waterplanten die in overvloed groeien in het tropische ondiepe water. Dugongs eten grote hoeveelheden zeeplanten en laten dan vaak sporen achter van kale zand en ontworteld zeegras. Voordat de dugong het zeegras slikt, zal dugong zijn hoofd schudden om zand te elimineren uit het voedsel. Dugongs kunnen dagelijks tot 88 pond zeewier eten.


HOE ZWEMT DE DUGONG?

De staartvinnen en flippers maken grote bewegingen die op en neer gaan. Op die manier kan de dugong zich voortbewegen en omdraaien. De voorpoten zijn peddel-achtige flippers, die helpen bij het draaien en vertragen. Normaal gesproken zijn dugongs relatief langzame zwemmers. Ze zwemmen gemiddeld 6 tot 14 km per uur. Deze zoogdieren kunnen zes minuten onderwater blijven. Na iedere zes minuten zorgen ze ervoor om de oppervlakte te bereiken om zuurstof te krijgen.


HOE OUD KUNNEN DUGONGS WORDEN?

De dugong populatie neemt voortdurend af, doordat vele dugongs slachtoffers worden van de grote commerciële visserij. Dugongs kunnen overleven tot 70 jaar in beschermde leefgebieden waar voldoende voedsel te vinden is. Dugong kalveren zullen hun volle omvang pas bereiken wanneer ze ongeveer 15 jaar oud.


SOCIAAL LEVEN

Dugongs besteden veel van hun tijd alleen of in paren, hoewel ze soms worden gezien in grote kuddes van honderd. Wanneer ze in een groep zijn maken ze gebruik van verschillende geluiden om te communiceren.


GESLACHTSRIJP

Mannelijke dugongs zullen slagtanden ontwikkelen tijdens de puberteit, op de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar. Vrouwtjes hebben meestal geen zichtbare slagtanden. Dugongs worden geslachtsrijp tussen de 9 en 15 jaar. De zwangerschap duurt een jaar. De mannetjes beschermen hun eigen familie territorium.


BABY DUGONGS

Vrouwelijk dugongs baren slechts één kalf om de vijf jaar. De baby dugong wordt onder water geboren in de warme ondiepe wateren, waar de baby dugong meteen in staat is om te zwemmen naar de oppervlakte om de eerste adem te halen. Wanneer de baby dugong wordt geboren, is het ongeveer een meter lang en weegt ongeveer 20 kg. De dugong kalf zal dicht bij zijn moeder blijven totdat de baby dugong ongeveer 2 jaar oud is.


BEDREIGINGEN

Belangrijkste predatoren van dugongs zijn orka's, haaien en krokodillen. Een grotere bedreiging voor hun overleving wordt geassocieerd met negatieve menselijke activiteiten.


Save the dugong



Facebook Twitter Google Plus Instagram Youtube

Facebook Twitter Google Plus Instagram Youtube